Pages

24 February 2010

Kek lapis horlicks & milo

Bahan-bahan:
10 biji telur
450gm mentega
220gm gula kastor - kalau tak suka manis boleh dikurangkan kepada 200gm
240gm tepung gandum/tepung hongkong/kek
1oogm horlicks
100gm milo
1 tin (397gm) susu pekat (condensed milk)

cara:
  • pukul mentega dan gula sehingga kembang lebih kurang 5 min
  • kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata
  • masukkan pula susu pekat dan pukul lagi
  • akhir sekali masukkan tepung dan kacaukan sehingga sebati
  • bahagikan adunan kepada dua bahagian
  • satu bahagian dicampurkan dengan horlicks dan kacaukan sebati
  • satu bahagian lagi dicampurkan dengan milo dan kacaukan sebati
  • masukkan 4 sudu besar adunan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  • bakarkan lapisan pertama dengan suhu 180-200C pada grill mode selama 6 min atau sehingga perang (suhu bergantung pada oven masing2)
  • setelah masak keluarkan dari oven dan tekankan kek dengan penekan kek lapis atau dengan belakang sudu supaya mengeluarkan angin
  • kemudian masukkan pula lapisan kedua dan bakar lagi
  • ulangi proses ini sehingga kedua2 adunan habis dibakar/digunakan
  • setelah masak keluarkan dari oven
  • biarkan betul2 sejuk barulah kek dikeluarkan dari loyang
  • potong dan hidangkan

source: bro rozzan

1 comments:

FiDa@aMiDa said...

alahai noreen sedapnya tingin nak buat..agak2 berapa lama nak menyiapkan lapis2 ni sehingga masak..ada sampai 2 jam tak?

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin