Pages

27 February 2010

Mee kari udang

Bahan-bahan:
1/2 kg udang
1kg mee kuning - dicelur
2 senduk kecil serbuk kari
1 sudu besar cili kisar - kalau tak suka pedas boleh kurangkan
1 tangkai daun kari
3 keping asam keping
tauhu pok/kering
250ml santan pekat
garam secukup rasa

bahan2 penumis:
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang

bahan2 tumbuk/kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu besar udang kering

bahan2 sampingan:
bawang goreng
sawi - dicelur
taugeh - dicelur
telur rebus
cili hidup - hiris

cara:
  • kopekkan kepala dan ekor udang
  • rebuskan dengan air secukupnya untuk dijadikan stok
  • kemudian tapiskan dan kisarkan kepala dan ekor udang tadi dengan sedikit air
  • ketepikan
  • bancuhkan serbuk kari dengan sedikit air supaya menjadi paste
  • kemudian campurkan cili kisar dengan serbuk kari tadi dan gaulkan sebati
  • ketepikan
  • panaskan minyak
  • tumiskan daun kari dan bahan2 penumis sehingga naik bau
  • masukkan bahan2 tumbuk/kisar dan tumiskan lagi sehingga garing
  • kemudian masukkan campuran cili kisar dan serbuk kari dan gaulkan rata
  • tumiskan sehingga naik minyak
  • masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping
  • renihkan dengan api yang perlahan sehingga mendidih dan pecah minyak
  • masukkan pula udang dan kacau rata
  • biarkan mendidih sekali lagi
  • akhir sekali barulah dimasukkan tauhu pok/kering dan kacaukan sekejap
  • padamkan api
  • hidangkan dengan mee kuning dan bahan2 sampingan yang lain

source: qirah75, myr

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin