Pages

25 August 2010

Hati ayam masak kicap

Bahan-bahan:
500gm hati ayam
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil cili kisar

1 labu bawang bangla - dipotong 4 atau 6
1 batang cili merah - dihiris serong
1 batang cili hijau - dihiris serong
3 biji bawang putih - dikisar/tumbuk
1 inci halia - dikisar/tumbuk
2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
1/2 sudu serbuk lada putih/sulah
1 sudu makan tomato sos
1 sudu besar kicap manis
Daun bawang - dihiris sepanjang 2 inci
garam secukup rasa

cara:

  • bersihkan hati ayam dan lumurkan dengan serbuk ketumbar, cili boh dan serbuk kunyit
  • ketepikan
  • panaskan sedikit minyak
  • tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi
  • masukkan hati ayam, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih/sulah
  • gaulkan dan tutup kuali selama 5 minit
  • buka kuali dan balik2kan hati dan tutup lagi kuali selama 5 minit
  • kemudian buka penutup kuali dan masukkan cili hiris, bawang, daun bawang, tomato sos dan kicap manis
  • masukkan garam sedikit
  • balik2kan lalu matikan api sesudah hati ayam menjadi empuk
  • boleh tambahkan sedikit air jika terlalu kering
  • sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih

source: rossya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin