500gm hati ayam
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil cili kisar
1 labu bawang bangla - dipotong 4 atau 6
1 batang cili merah - dihiris serong
1 batang cili hijau - dihiris serong
3 biji bawang putih - dikisar/tumbuk
1 inci halia - dikisar/tumbuk
2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
1/2 sudu serbuk lada putih/sulah
1 sudu makan tomato sos
1 sudu besar kicap manis
Daun bawang - dihiris sepanjang 2 inci
garam secukup rasa
cara:
- bersihkan hati ayam dan lumurkan dengan serbuk ketumbar, cili boh dan serbuk kunyit
- ketepikan
- panaskan sedikit minyak
- tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi
- masukkan hati ayam, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih/sulah
- gaulkan dan tutup kuali selama 5 minit
- buka kuali dan balik2kan hati dan tutup lagi kuali selama 5 minit
- kemudian buka penutup kuali dan masukkan cili hiris, bawang, daun bawang, tomato sos dan kicap manis
- masukkan garam sedikit
- balik2kan lalu matikan api sesudah hati ayam menjadi empuk
- boleh tambahkan sedikit air jika terlalu kering
- sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih
source: rossya
0 comments:
Post a Comment