Pages

18 August 2010

Pergedil udang

Bahan-bahan:
200gm ubi kentang
150-200gm udang
2 tangkai cili merah - dicincang halus
2 pokok daun bawang - dicincang/dihiris halus
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung jagung
garam secukup rasa

1 biji telur - dipukul sedikit
minyak untuk menggoreng

cara:


  • rebuskan ubi kentang dan lecekkan menjadi halus (jangan rebus terlalu lembut sangat)
  • cincangkan udang sehingga kasar
  • satukan ubi kentang lecek, udang, cili merah, daun bawang, serbuk lada hitam dan garam secukup rase ke dalam mangkuk besar
  • gaulkan sehingga sebati
  • kemudian bentukkan adunan menjadi bulat dan leper
  • lakukan sehingga habis
  • panaskan minyak di dalam kuali (pastikan minyak terendam supaya tidak perlu diterbalikkan pergedil tadi takut nanti terburai isinya)
  • celupkan satu persatu adunan tadi ke dalam telur dan gorengkan dengan api perlahan sehingga masak dan keperangan
  • angkat dan toskan
  • hidangkan dengan sos cili atau dengan nasi putih bersama lauk pauk yang lain

note: udang boleh juga digantikan dengan isi ketam/ayam atau daging kisar

source: k.hanieliza

3 comments:

Yoa Ngadenin said...

ye. jgn rebus lembut sgt. nanti masa goreng habis hancur tak lekat. pernah kena..waaaaaaa!!!

noreen said...

salam yoa - tapi rasenya masa proses menggoreng tu penting juga sbb elok gunakan minyak yg banyak jadi tak payah diterbalikkan

Susan said...

See Instagram photos and videos from 'Gramho' hashtag.

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin