1 ekor ikan bawal/siakap atau ikan apa2 yg disukai - seberat dalam 600gm
1 helai daun pisang - kalau tiada boleh guna aluminium foil
1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
1/2 sudu besar kicap pekat
60ml atau 1/4 cawan minyak
garam dan gula secukup rasa
bahan2 kisar halus:
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 biji bawang merah
1 batang serai
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar serbuk cili
2 helai daun limau purut
cara:
- layurkan daun pisang di atas api kecil sehingga lembut
- ketepikan
- panaskan minyak di dalam kuali
- tumiskan bahan2 kisar di atas api yang kecil sehingga wangi
- tambahkan jus limau, kicap, garam dan gula secukup rasa
- kacaukan rata
- lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkuskan ikan dengan daun pisang atau aluminium foil
- bakar pada suhu 180C selama 20 min atau panggang di atas bara api
source: chef wan
0 comments:
Post a Comment