Pages

16 February 2010

Bihun sup tulang ala utara

Bahan-bahan (3-4 orang):
1/2 paket bihun - rendamkan dengan serbuk kunyit
1kg tulang
300gm daging - kuantiti bergantung pada selera masing2
1 paket sup bunjut
2 batang celery - dipotong serong
2 keping fishcake / fishball - dipotong
2 ulas bawang merah - dihiris
2 biji bawang merah - dihiris
1 sudu kecil lada hitam
air dan garam secukupnya
air secukupnya untuk merebus

bahan2 penumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

cara:
  • masukkan daging, tulang dan air yang mencukupi ke dalam periuk
  • kemudian masukkan sup bunjut dan bahan2 penumis
  • rebuskan sehingga daging empuk
  • kalau air agak kering bolehlah ditambahkan lagi
  • masukkan fishcake/fishball, celery dan garam secukup rasa
  • selepas itu masukkan pula lada hitam
  • panaskan sedikit minyak di dalam kuali
  • tumiskan kedua2 bawang sehingga naik bau dan kekuningan
  • kemudian tuangkan ke dalam kuah sup tadi dan gaulkan rata
  • padamkan api
  • celurkan bihun dengan air panas dan toskan
  • keluarkan daging dan hiriskan nipis
  • hidangkan bihun dan letakkan daging hiris tadi
  • kemudian tuangkan kuah ke atasnya
  • taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup jika ada

source: farihafaizal, myr

2 comments:

ct_nurmarlissaa said...

ermm my husband fav...

noreen said...

ye ke buatlah sedap

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin