Pages

11 February 2010

Kari kepala ikan resepi II

Bahan-bahan:
1 ekor kepala ikan merah / tenggiri / jenahak - dibersihkan
2 bungkus serbu kari ikan - bancuh dengan sedikit air supaya menjadi pes
5 biji sayur bendi
2 biji terung bulat - dibelah 4
3 biji cili hijau - dibuang tangkai
2 biji buah tomato - dibelah 4
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

bahan2 tumis:
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari

bahan2 tumbuk/kisar/hiris:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

cara:
  • panaskan minyak
  • tumiskan bahan2 kisar dan bahan2 tumis sehingga wangi
  • kemudian masukkan rempah kari dan tumiskan sehingga pecah minyak
  • masukkan pula air asam jawa yang telah digaulkan dengan santan dan tapiskan
  • selepas itu masukkan ikan dan tambahkan sedikit air supaya santan tidak berapa pekat
  • kacaukan dan renihkan dengan api yang sederhana
  • biarkan sehingga kuah mendidih dan naik minyak
  • apabila mendidih barulah dimasukkan bendi, terung, tomato dan garam secukup rasa
  • biarkan lagi sehingga naik minyak dan ikan masak
  • setelah itu bolehlah dipadamkan api oven
  • hidangkan dengan nasi putih atau roti canai

source: k.hanieliza

1 comments:

azman said...

tak bubuh santan tak boleh ke

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin