Pages

14 August 2008

Earl grey chiffon cake


Bahan-bahan:
Bahan2 A:
1 camb serbuk earl grey tea
100gm tepung kek
1 1/2 camt baking powder
1/2 camt garam
3 biji kuning telur
40gm gula kastor
50ml vegetable oil
75ml air

Bahan2 B:
3 biji putih telur
40gm gula kastor

cara:

1. griskan chiffon tin atau bundt tin dan taburkan dengan sedikit tepung. ratakan keseluruhannya supaya kek tidak melekat bila dikeluarkan. ketepikan
2. ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan garam. ketepikan
3. asingkan telur putih dan kuning, ketepikan
4. masukkan kuning telur di dalam mixing bowl dan pukulkan dengan whisk sehingga gebu dan kembang. kemudian masukkan sedikit demi sedikit (3 kali) gula sambil dipukul rata
5. kemudian masukkan pula minyak dan pukul lagi sehingga rata. setelah itu masukkan air dan pukul lagi
6. masukkan tepung sambil dipukul supaya adunan menjadi sebati. kemudian masukkan pula serbuk teh, kacau rata
7. di dalam mixing bowl yang lain pukul putih telur dengan menggunakan electric mixer sehingga kembang sambil di masukkan gula sedikit demi sedikit (3 kali). pukul sehingga gebu
8. dengan menggunakan spatula kaupbalikkan adunan putih telur (sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali) ke dalam adunan kuning telur sehingga sebati
9. kemudian tuangkan adunan ke dalam tin dan bakar pada suhu 170C selama 45-50min atau sehingga masak
10. keluarkan dari oven dan tunggu sehingga kek betul2 sejuk barulah boleh dipotong

note: selain dari earl grey boleh jugak guna perasa lain

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin