Pages

25 August 2008

Ayam percik resepi II

Bahan-bahan:
1 1/2 kg ayam - dipotong ikut suka

Bahan2 kisar:
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
4 biji cili merah
1 camb serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk jintan manis
3 batang serai
1cm lengkuas
4 biji buah keras
1cm kunyit hidup

4 cawan santan - dari 1 biji kelapa yang diperah bersama dengan 3 cawan air
2 camb air asam jawa - dari 1 camb asam jawa yang diperah bersama dengan 1 1/2 camb air
1 helai daun kunyit - dihiris
garam dan gula secukup rasa

cara:

1. masukkan ayam, bahan2 kisar, santan, air asam jawa, daun kunyit, garam dan gula ke dalam kuali
2. renih dengan api perlahan selama 15-20 min atau agak2 ayam dah lembut
3. keluarkan ayam dan panggang di atas grill sambil dipercikkan sedikit dengan kuah
4. masak kuah sehingga pekat
5. hidangkan ayam panas2 dengan nasi putih

1 comments:

Tie said...

Eh..bulan puasa ni mmg sedap mkn yg bakar2 ni..ooo...selera nampaknya..

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin