Bahan-bahan:
4 biji telur putih
80gm gula kastor
4 biji telur kuning
1/4 camt esen vanila
100gm tepung kek
1/2 camt baking powder
40gm minyak jagung
100gm butter cream - ape2 perasa pun boleh vanila atau cokelat
gula halus
cara:
1. dengan menggunakan electric mixer pukul telur putih dan kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (seperti mayonis)
2. masukkan telur kuning satu persatu sambil dipukul selama 3 min
3. kemudian kaupbalikkan tepung dan baking powder yang telah dicampurkan terlebih dahulu
4. masukkan pula minyak jagung sambil dikacau sehingga sebati
5. tuangkan adunan ke atas baking tray 11" x 14" atau 10" x 14" yang telah digris dan di letakkan greaseproof paper
6. bakar pada suhu 200C selama 10 min
7. keluarkan dari oven dan biarkan sehingga sejuk
8. angkat kek tadi dan transferkan ke atas greaseproof paper yang bersih. sapukan butter cream keseluruhan kek tadi dan taburkan sedikit gula halus
9. gulungkan seperti swiss rolls
10. setelah siap bolehlah dipotong dan hidangkan
0 comments:
Post a Comment