2 August 2008
Garlic bread resepi I
Bahan-bahan (6 biji):
150gm tepung roti
50gm tepung kek
15gm gula kastor
1/4 camt garam
1/2 camt instant yeast
130gm susu segar
15gm unsalted butter
garlic filling:
30gm mentega - pada suhu bilik
2-3 ulas bawang putih - chopped
1 camt daun parsley kering
1 biji telur - dipukul sedikit untuk sapuan atas doh
cara:
1. masukkan kesemua bahan2 ke dalam bread machine kecuali mentega dan tekankan untuk setting doh. biarkan selama 10 min barulah dimasukkan mentega dan biarkan sehingga doh siap lebih kurang 1 1/2 jam
2. keluarkan dan tumbuk2kan doh supaya mengeluarkan angin. proses ini penting
3. bahagiakan setiap doh kepada 60gm setiap satu dan bentukkan semula menjadi bola kecil. rehatkan selama 15 min
4. setelah itu canaikan setiap doh menjadi bentuk bulat dan gulungkan seperti swiss roll supaya menjadi longish oval shape or torpedo shape
5. susunkan ke atas baking tray yang telah digris dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 45min ke 1 jam
6. sementara menunggu doh siap bolehlah disediakan garlic filling. satukan kesemua bahan dan gaulkan sebati. ketepikan
7. dengan menggunakan pisau yang tajam potong tengah2 roti tetapi jangan sampai terputus dan sapukan dengan telur yang telah dipukul sedikit. pipekan garlic filling ke atas doh dan bakar pada suhu 180C selama 12-15 min
note: cara untuk membentuk doh ikut pada cara masing2
0 comments:
Post a Comment