500gm udang
1 sudu besar kunyit serbuk
1 sudu kecil garam
minyak untuk menggoreng
Bahan2 sos:
5 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah - dihiris
1/2 cawan air
1 biji tomato - dibelah 6
garam dan gula secukup rasa
cara:
- udang digaulkan dengan kunyit, garam dan gorengkan sehingga masak
- angkat dan ketepikan
- asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula. tumiskan bawang merah dan bawang putih
- apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air
- masukkan juga cili, gula dan garam secukup rasa
- setelah kuah pekat, masukkan udang dan gaulkan semuanya sebati
- hidangkan bersama2 dengan nasi putih
source: k.hanieliza
0 comments:
Post a Comment