8-9 biji ubi kentang saiz besar
air secukupnya untuk merebus
3 ulas bawang putih - diketuk
3 sudu besar mentega
2 sudu besar mayonnaise
1/2 cawan susu segar / fresh cream
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit garam
bahan-bahan gravy:
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar worcestershire sauce
4 sudu besar kicap manis
1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
1 ketul stok ayam
sedikit minyak untuk menumis
cara:
- kupaskan ubi kentang dan potong nipis secara wedges
- panaskan air di dalam periuk dan pastikan air mencukupi dan menutupi ubi kentang
- masukkan ubi kentang, bawang putih dan sedikit garam
- rebuskan sehingga empuk
- kemudian toskan sehingga kering
- masukkan ubi kentang tadi ke dalam mangkuk yang besar
- selepas itu masukkan mentega, susu segar, mayonnaise dan serbuk lada hitam
- lecekkan sehingga hancur dan sebati dengan semua bahan
- setelah itu ketepikan
- untuk membuat gravy: panaskan sedikit minyak
- tumiskan bawang putih, serbuk lada hitam sehingga wangi dan pastikan jangan sampai terlalu garing
- kemudian masukkan semua bahan2 yang lain kecuali air bancuhan tepung jagung
- kacaukan sehingga mendidih
- tuangkan air bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga kuah menjadi pekat (kepekatan kuah bergantung pada selera masing2)
- padamkan api dan tuangkan gravy ke atas mashed potato tadi
- hidangkan dengan roast chicken, chicken chop dan lain2
source: mommamia, myr
0 comments:
Post a Comment