lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung suji (semolina course)
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir
garam secukup rasa
sedikit pewarna kuning
lapisan atas:
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula pasir
1 cawan gula merah
cara:
- masukkan semua bahan2 lapisan bawah ke dalam periuk dan kacaukan dengan api sederhana sehingga adunan agak pekat
- kemudian tuangkan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak
- ratakan
- kukus selama 15-20 min
- selepas itu adunkan bahan2 lapisan atas sehingga sebati dan tidak berbentil
- masakkan sekejap di atas api sederhana sehingga adunan agak pekat
- tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan ratakan
- kukuskan lagi selama 20 min atau sehingga masak
- padamkan api dan keluarkan loyang dari kukusan
- biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
source: k.hanieliza
0 comments:
Post a Comment