Pages

31 January 2010

Mee udang keledek

Bahan-bahan (5 orang):
1/2kg keledek
1 kg udang
5 sudu besar serbuk kari daging - bancuh dengan sedikit air supaya menjadi paste
fish ball / sotong / udang - ikut suka banyak mana
tauhu pok - optional
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa

bahan2 tumbuk/kisar:
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 cawan udang kering - rendamkan sekejap

bahan2 sampingan:
mee kuning - dicelur
sayur sawi secukupnya - dicelur
telur rebus
daun bawang / daun sup
bawang goreng
limau kasturi

cara:
  • kupas keledek dan potongkan kecil
  • rendamkan sekejap dan kisar dengan 1 cawan air
  • atau boleh juga direbuskan sekejap dan kisarkan dengan 1 cawan air
  • masukkan keledek kisar tadi ke dalam mangkuk bersama dengan air (banyaknya air digunakan bergantung pada berapa banyak kuah yang diperlukan)
  • jerangkan di atas api sederhana sehingga mendidih dan agak pekat sedikit
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing sedikit
  • masukkan rempah kari dan tumiskan lagi sehingga bahan tumis menjadi garing
  • kemudian masukkan air keledek tadi dan kacaukan rata
  • biarkan kuah sehingga mendidih dan menjadi pekat (kepekatan kuah ikut selera masing2)
  • masukkan garam dan gula secukup rasa
  • setelah kuah mendidih bolehlah dimasukkan udang, fish ball dan tauhu pok (jika digunakan)
  • kacau dan biarkan mendidih sekali lagi
  • padamkan api dan tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi bahan2 sampingan
  • hidangkan panas2

source: goldenmanja, myr (cara diubah sedikit)

2 comments:

fuzidss said...

salam sis... teruja melihatnya sis

noreen said...

salam fuzidss ... kalau teruja buatlah tak susah mane pun bahan senang nak cari

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin