Pages

23 January 2010

Ikan masak asam

Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri / selar / kembung / bawal
garam secukup rasa
minya

bahan2 hiris:
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar

bahan2 sos:
1 cawan air asam jawa - boleh digantikan dengan cuka 2 sudu besar cuka + 1/2 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk kunyit - sebagai pewarna masakan
1 biji buah tomato - dibelah 4

cara:
  • gaulkan ikan yang telah dicuci bersih dengan serbuk kunyit dan garam
  • gorengkan sehingga masak dan angkat
  • ketepikan
  • panaskan minyak
  • tumiskan bahan2 hiris sehingga wangi dan sedikit layu
  • masukkan air asam jawa atau air cuka, buah tomato dan serbuk kunyit
  • kacaukan rata sehingga mendidih
  • kemudian masukkan ikan yang telah digorengkan tadi
  • akhir sekali perasakan dengan garam
  • kacaukan sebentar
  • padamkan api dan angkat
  • hidangkan dengan nasi putih

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin