10 biji telur
500gm mentega
1/2 sudu besar ovalette
100gm horlick
397gm susu pekat (condensed milk) - kalau tak suka manis boleh kurangkan kepada 300gm
400gm gula pasir - kalau tak suka manis boleh kurangkan kepada 200gm
300gm tepung hongkong / kek
60gm jem strawberry
sedikit pewarna merah
1 sudu teh esen strawberry - optional
60gm jem nenas
sedikit pewarna kuning
1 sudu teh esen nenas - optional
60gm jem oren
sedikit pewarna oren
1 sudu teh esen oren - optional
1 sudu makan chocolate emulco
1 sudu makan serbuk koko
cara:
- gris dan lapikkan loyang berukuran 4 segi 9"x9"atau 8"x8" dan taburkan dengan sedikit tepung
- ketepikan
- pukul mentega, ovalette dan gula sehingga kembang selama 5-6 min
- masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
- kemudian masukkan susu pekat dan pukul lagi dengan kelajuan yang rendah
- selepas itu masukkan pula tepung dan horlicks berselang-seli sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga sebati
- kemudian bahagikan adunan kepada 4 bahagian
- 3 bahagian dengan sukatan 8 senduk adunan setiap satu dan 1 lagi adunan mempunyai 12 senduk adunan
- letakkan 3 bahagian adunan tadi dengan jem strawberry, jem nenas dan jem oren
- 1 lagi bahagian adunan campurkan dengan chocolate emulco dan serbuk koko
- kemudian bakar lapisan pertama dengan adunan chocolate sebanyak 2 senduk dengan mode grill lebih kurang 5-6 min atau sehingga keperangan
- lakukan lagi dengan adunan yang lain (chocolate-nenas-strawberry-oren atau ikut selera masing2)
note: perasa jem boleh diganti ikut selera masing2
source: bro rozzan


3 comments:
salam noreen..
i selalu follow your blog n the recipe. but this is the first time tinggalkan comment :)
just wondering.. semua layer kek ni bakar in grill mode ke or just the first one ?
teringin nk try buat kek lapis. tapi semua resipi nak api atas bawah.. kat UK ni grill je la kan api atas ? im confused .. hope u can help.
thanx a lot dear :)
salam deloress - kalau u tinggal kat UK kat sini oven jenis lain2kan. selalunya kalau buat kek lapis mmg bakar guna grill mode so then untuk lapisan terakhir selepas dibakar 6 min dengan grill mode then u tukarkan ke baking mode bakar another 10 mins pada suhu 150C supaya kek tahan lama tak basi. tak susah nak buat cuma tahap kesabaran n bergantung pada masa
tsvrt31gf35
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
Post a Comment