1kg daging - hiris nipis
4 cawan santan - dari 1 biji kelapa
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula perang atau gula merah (soft brown sugar)
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
3 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
minyak
bahan2 tumis:
2cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
bahan2 kisar:
20 tangkai cili kering
15 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3cm halia
2cm lengkuas
3 batang serai
cara:
- gaulkan rempah kari bersama2 dengan jintan manis dan jintan putih supaya menjadi pes
- panaskan minyak
- tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi
- masukkan bahan2 kisar dan rempah daging yang telah digaulkan tadi
- kacaukan rata
- kemudian masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak
- masukkan santan dan biarkan reneh dengan api yang kecil sehingga mendidih dan daging lembut
- setelah itu masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik
- kacaukan sebati
- biarkan sehingga naik minyak
- padamkan api
- angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi beriani, ketupat atau pulut kuning
source: k.hanieliza
0 comments:
Post a Comment