![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9ajiGO8aYOpJ3r0p4mmxM_zG8lgkYlIiDu6poK8l0lxRxxqedTFDNYeaBxFg3RIXSD1qImMFyltMyZPnnbW20ewJHjHTkOX5rj_psb4qbCc_EwNRwciO8sX176SmesoP_GFgGjc16vgw/s400/Agar-agar+santan+2.bmp)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXeAJdhiUtxrLlRI77d4Yz-v7M4LJyV8ZkiU8gsixyL5l1-xAUsu1F1oJSPrVLIn7AOYQmZzaFBAgf0_ygtY7TYVneZWdLYaW2j_qfSbDIuvJdsZrfpQL67c5XqF-fyINLUP2Jf3aUy7Y/s400/Agar-agar+santan+1.bmp)
1 paket agar2 (20g) - direndam sehingga kembang
5 cawan air - untuk masak agar2
1 cawan gula merah / melaka - ikut pada kemanisan masing2
1/2 cawan gula pasir - ikut pada kemanisan masing2
1 cawan air - untuk masak air gula
1/2 tin santan pekat
2 biji telur
sedikit garam
1 helai daun pandan - disimpul
cara:
- masukkan gula pasir, gula merah dan 1 cawan air ke dalam periuk. masak sehingga gula hancur
- dalam periuk lain masakkan agar2 dengan 5 cawan air sehingga cair
- blend telur dan santan dan masukkan sedikit garam
- bila agar2 dah menggelegak, masukkan gula merah cair tadi dan kacau sebati
- masukkan bahan2 blend ke dalam agar2 yg telah dicampurkan dengan air gula. masukkan jugak daun pandan utk dapatkan bau
- kacau sentiasa supaya santan tidak berketul2
- bila adunan dah nak pekat, masukkan dalam loyang dan kacau ikut putaran jam ke atas selama 5 min. kacau jgn berhenti supaya akan dapat dua lapisan santan di bawah dan gula di atas seperti di dalam gambar
2 comments:
Sedapnya noreen!!! Fav kak e tu tau... ermmmm dah rasapun yang noreen buat hari tu... memang sedap... orang lain yang rasa pun kata sedap... even that Prof. pun suka makan and kata delicious!!!!!!! :)
Hi Noreen,
Ur jelly looks awesome! I would love to try this recipe. Can u please advise : 1 cawan in this recipe is 200ml or 250ml?
Thks in advance,
Susanna
Post a Comment