![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0JWUoNH_uFHYXzAgCZdxgAlV6jCzvJwOyhCQVwpbogeI7DFx5caCiF701ARyCbamepOPQjARthLSCJRLWc_EDYWBY0ESOuPLt2vc6GRWJ4ephf425CxykhT8Kv8JUgr8-X28pAqSi9ck/s400/Masak+lemak+itik+2.bmp)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSt49kr1RiV-mfMU_-lnJbbackzUEnivKRpTE92Yn3jQh6xoenb8zKeEXNzR79hjC7MvuEfbTbW2EQa9qakX2OXUC0eBdAb_fkFcNI8mdk3f0H-0n5Sj5RRdare2IjOjmsJufN4gF6_qM/s400/Masak+lemak+itik+1.bmp)
5 biji telur itik
450ml santan pekat
1-2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan kisar:
5 ulas bawang merah
1cm kunyit hidup
1 batang serai
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
Kalau ada belimbing buluh pun boleh letakkan juga
cara:
- masukkan santan, asam keping, bahan2 kisar, garam dan gula dalam periuk
- jerangkan di atas api yang perlahan sambil dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak
- bila santan hampir2 mengelegak pecahkan telur sebiji2 sambil dikacau perlahan2
- jangan masak terlalu lama nanti telur jadi keras tak berapa sedap
- sedia dihidangkan
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment