![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgj2lW8u-q05TSqQg600SAq91WhRPicdkgM_cd1iqtfupw6hhgy27mEnqavb7X-XxCoaPuZG8iv9X9RTxWjYCAQYdIvgc1bj_34Pha1MNtBR41Ro0aCAs22vaOHq6B483kIM3Iwku_8L-4/s320/IMG_0524.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirzF4Z5akgtrJBFksevvMxZPrZyjFZrsiDMueYUZeAnjNvFNycUcwD1htZe3plSzacethaS4tsgyP6cuEeHcSXcaKXeehYKKsDnQyl79liAGhVGQu2v8N05Tqsuqh9ZuqsVyrXwmIXtjw/s200/IMG_0522.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOtBDQS3FCsqxl7oWwemJBBfm9z-rhhWEMlx2Ddnp89wFLMtWkcin1ppUo2hD73wZFVF0QsuiExgYeekJXPLNGyqXDCWCcG36i_e3HM0RZCfOqZZea8-BrPHsq0Qxy3d4Y1D0vbFBghDE/s200/IMG_0519.jpg)
Bahan-bahan (16 biji):
300 gm beras pulut
125 ml santan pekat
Garam secukup rasa
Daun pisang - dilayurkan
Lidi - tak ada pakai stapler je
Bahan inti (dikisar):
80gm udang kering
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 batang serai
1/2 biji kelapa parut putih
Garam secukup rasa
cara:
- pulut direndam semalaman
- kemudian tanak bersama santan dan garam hingga masak
- bahan-bahan untuk membuat inti: gaulkan bahan2 kisar dan kelapa parut hingga sebati
- tambah garam secukup rasa
- goreng inti ini tanpa minyak hingga masak dan kering
- ambil sedikit pulut dan ratakan di atas daun pisang
- bubuh inti (1 sudu kecil) dan digulung kemas
- sematkan bahagian hujungnya dgn lidi atau stapler
- panggang hingga masak
0 comments:
Post a Comment