![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEdKmdkVCe5N362SD9J5VbdDlGnyHNsSD0HQljFwPkzMSr7g8zlusrUbeLqGuAKumYx5z_NmObVkc8DFcT6JIXVrGllXoIKtNjvqKNvbjRDtm7OkmivsA5fO-gCbE2NTzLiHD4dCPdBHs/s400/Blueberry+2.bmp)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtrvRBhWy-ZTnCqEj7h3YdbwYiUjnd6dkq_nUOKMBVjGoiOhRPU35tSQNwL7EOXyrP43h5unV4Y3XWE36_G6hKYqEP0B-UiGzxpJqK1C_JC6rBnFRu-rQWCnllc7DO1ChiWtur0RKvVYA/s400/Blueberry+1.bmp)
resepi dari Yani
Bahan-bahan (12 biji- small size):
70g butter-suhu bilik
60g gula
1 biji telur-suhu bilik
2-3 titik esen vanila
4 sudu besar susu segar
100g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
blueberry jem secukupnya
cara:
- pukul butter sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula pukul sehingga putih.
- masukkan pula telur dan kacau. Diikuti dgn esen vanila dan susu segar. Pukul sehingga sebati.
- ayakkan tepung + baking powder ke dalam no.2. Kacau dengan spatula
- isikan 1/2 bekas muffin dengan adunan tadi. Kemudian isikan 1/2 sudu jem. Masukkan 1 sudu besar lagi adunan muffin
- Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 25 minit
note: kalau guna jem yg siap dibeli tu mungkin lebih manis.. so perlu kurangkan sedikit gula dalam adunan muffin
0 comments:
Post a Comment