Pages

18 February 2008

Mini party buns



Bahan-bahan:
500gm tepung roti
10gm yis
1 camt garam
80gm gula
20gm susu tepung
280gm air sejuk
50gm telur - dalam 1 biji size kecil
50gm mentega

filling (mix together):
150gm mentega
100gm raisins

topping:
almond nibs
sunflower seeds
pumpkin seeds
chocolate rice
poppy seeds

cara:

1. masukkan kesemua bahan2 kecuali mentega di dalam mangkuk dan pukul/uli sehingga menjadi bentuk doh dalam sekurang2nya 10 min. masukkan pula mentega dan pukul lagi dalam 5 min sehingga doh menjadi kental dan tidak melekat di tangan. boleh jugak masukkan kesemua bahan2 ke dalam breadmaker dan tekan setting utk doh. tunggu sehingga siap. keluarkan dan tumbuk2kan doh supaya keluarkan angin. setelah itu ikut step no. 3 hingga habis

2. setelah siap bentukkan menjadi bulat dan letak di dalam mangkuk dan tutup dengan kain lembab atau dengan cling flim sehingga ianya naik dua kali ganda dalam sekurang2nya 45 min atau tambahkan lagi 10 min jika doh tak berapa naik

3. potong doh kepada setiap satu seberat 30gm dan bentukkan menjadi bulat dan rehatkan selama 10 mins. setelah itu leperkan setiap doh di atas tangan dan letakkan filling dan tutupkan semula menjadi bentuk bola. susunkan ke atas baking tray and leaving space about a finger's width apart

4. kemudian biarkan doh naik sekali lagi dan setelah itu sapukan dengan telur yg telah dipukul sedikit dan taburkan topping di atasnya

5. bakar pada suhu 190C selama 10-15 min atau sehingga bahagian atas menjadi keperangan. biarkan sejuk di atas cooling rack sebelum dihidangkan

source: yochana

3 comments:

MyPeriukBelanga said...

pembetulan: doh ni nak kena duk rapat2 skit dgn yg lain2 tuu...so bila dia bakar tak ada gap lansung. sbb tu reen punya flat tak naik. itu loyang dah cntik lah tuu tak yah nak oter2 lagi cuma nxt taimbuat doh kasi lebih skit dlm loyang tu taww...

noreen said...

yo lah mak daro next taim tu tak taw bilo laei tapi bes buek roti nie lombut kalah sentil ahak

Ummi said...

reen, cantiknyaa bun tu..comei2 nmpak..kalu ummi dah xda comment2 dah..tp mak daro lg expert tu..hehe..

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin