Pages

29 February 2008

Pandan muffin

Bahan-bahan (6 biji):
90gm butter
70gm gula
1 biji telur - dipukul sedikit
40ml susu segar
1/2 camt esen vanila
110gm tepung gandum/tepung naik sendiri
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil pandan emulco atau pandan paste
cara:

1. panaskan oven pada suhu 180C dan susunkan muffin cup cases ke dalam muffin pan. ketepikan
2. pukul butter sehingga lembut. kemudian masukkan gula dan pukul sehingga putih
3. masukkan pula telur sedikit demi sedikit dan pukul sehingga semuanya sebati. kemudian masukkan esen vanila dan pukul lagi sehingga sekata
4. masukkan pula tepung yang telah diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali berselang-seli dengan susu segar sambil dikacau (tepung-susu-tepung-susu-tepung)
5. bahagikan adunan kepada dua. ambil satu bahagian adunan masukkan pandan emulco dan kacau sehingg sebati
6. isikan cup muffin dengan kedua2 adunan berselang-seli dan bakar selama 25-30min

source: yani, myr

2 comments:

MyPeriukBelanga said...

fuuu....aku nak carik lah nona pandan ni...kalu tak dapat, nona haryati pun boleh lah ahak!

noreen said...

jgn jeles taw tapi k.nis muffin nie mmg sodap bangat rugi pade sape yg tak buat tapi gune self raising flour lagi elok

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin