Pages

16 February 2008

Pretzels


Bahan-bahan:
0.25 oz (1 1/2 camt) yis
2 camb gula perang
1 1/8 camt garam
1 1/2 cawan air suam
3 cawan tepung
1 cawan tepung roti
2 cawan air suam
2 camb soda bikarbonat
2 camb mentega - cairkan

coating:
sesame seed
cinnamon sugar - gula kastor + serbuk kulit kayu manis
garlic salt
coarse salt
toasted almond

cara:
  • di dalam mangkuk yang besar, satukan yis, gula perang dan garam di dalam 1 1/2 cawan air suam dan kacau sehingga semuanya benar2 larut.
  • masukkan pula kedua2 tepung dan kacau rata.
  • bolehlah diuli adunan tadi sehingga menjadi kental dan tidak melekat di tangan.
  • setelah itu letakkan doh tadi ke dalam mangkuk yg telah digris dan tutup dengan kain lembab atau cling film sehingga naik dua kali ganda sekurang2nya 1 jam.
  • boleh juga di masukkan 6 bahan pertama ke dalam breadmaker dan tekan setting untuk doh. setelah itu keluarkan dan tumbuk2kan doh untuk keluarkan angin
  • sementara itu campurkan soda bikarbonat dengan 2 cawan air suam ke dalam square pan dan kacau sehingga larut.
  • ketepikan
  • setelah doh siap potong kepada 12 dan rollkan setiap satu sepanjang 1/2" x 36" (lebih kurang size jari).
  • shape dough strip into a "U" on the counter. cross the ends, then cross them again.
  • connects the end to the bottom of the "U" about 2" apart.
  • kemudian celupkan pretzel tadi ke dalam air soda bikarbonat dan letakkan ke atas baking tray yang telah di alaskan dengan parchment paper.
  • biarkan ianya naik selama 15 - 20 minit sebelum dibakar pada suhu 230C selama 8 - 10 min atau sehingga keperangan
  • sapukan pretzel yang telah dibakar tadi dengan mentega cair dan bolehlah ditaburkan dengan cinnamon sugar, sesame seeds, garlic salt, toasted almond atau course salt


3 comments:

Ummi said...

Noreen, cantiknya pretzel tu..ish kerja memintal tu yg x tahan tu..hehe..jari ku terkilas nnt nk menyiapkannya..hantar je sini noreen...lapor dh ni..hehe

MyPeriukBelanga said...

reen pretzel yg blakang tu persis macam yg aku buang smlm punya kt seremban aaahahahaha...ampunnn aku cabot dulu reen!!

noreen said...

ummi tu nak kene praktis laei lum pro ala baru pes taim buat tapi tak susah pun

woiiitt mak daro tak ado kojo lain dok kutuk org yo nanti lah den buek pretzel bentuk kotam baru golak tebahak2

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin