Pages

25 February 2008

Kari ayam bombay


Bahan-bahan (1 family):
Bahan2 A:
3 biji bawang besar - dikisar
1 camt pes halia & pes bawang putih
4/5 camb rempah kari daging
4 biji lada hijau - dibelah memanjang jgn putus
2 biji tomato buah - didadu
1 genggam daun pudina yang segar
5 cm kayu manis
5 biji buah pelaga
2 cawan air
1/2 cawan minyak canola

Bahan2 B:
1 ekor ayam - potong 8/10 buang kulit, cuci bersih & toskan
2 biji kentang atau lebih jika suka
1 batang karot - potong ikut suka
1/2 cawan yogurt
garam secukup rasa
sedikit air jika perlu

cara:

1. masukkan semua bahan2 A ke dalam periuk & gaul rata

2. tutup periuk dan masak dengan api sederhana hingga buah tomato kembang dan naik minyak

3. gaul rata lagi lalu masukkan ayam, karot, kentang dan garam. kacau perlahan hingga semua bahan sebati dengan kuah

4. setelah ayam, karot dan kentang 1/2 empuk, masukkan yogurt dan gaul lagi

5. renihkan hingga ayam, karot dan kentang benar2 empuk dan tampak naik minyak

6. matikan api, keluarkan minyak yg berlandung dari kuah, jika ada dan taburkan daun ketumbar dan bawang goreng

note: resepi nie kena ada minyak canola kalau guna minyak masak biasa nanti tak menendang kari ayam bombay nie. sedap dimakan bersama2 dengan nasi putih, roti naan, roti canai dan semakin sedap kalau disimpan semalaman

source: k.nis

2 comments:

MyPeriukBelanga said...

anjat kejap bila terbaca belah bawah ada sos jenama k.nis ahak...carik jugak kat supermaket jenama tu tapi tak jumpa....

noreen said...

yo lah apo2 pun sodap kari bombay nie lenkali leh buek makan ngan roti canai

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin