1/2 paket bihun - dicelur air panas dan ditoskan ataupun direndam semalaman
100gm daging - dihiris nipis
100gm udang
4 biji telur
4 sudu makan kicap
7 sudu makan sos tomato
1/4 cawan air
secekak sawi - dipotong selebar 2 inci
50sen taugeh - dibuang ekor
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
1 biji bawang besar
3 biji cili merah
7 biji cili padi merah/hijau
cara:
- panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan gorengkan telur, pecah2kan seperti scrambled egg. jangan terlalu kering biarkan sedikit basah. angkat dan ketepikan
- tambahkan sedikit minyak dan tumiskan bahan2 kisar dengan api yang sederhana kecil
- kemudian masukkan daging dan gaulkan rata
- masukkan 1/4 cawan air dan tumis rempah sehingga naik bau dan dagingnya empuk
- kemudian masukkan pula kicap, sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa. gaulkan rata
- bila rempah sudah masak dengan betul, barulah dimasukkan bihun dan gaulkan sebati
- masukkan telur dan juga sawi
- gaulkan lagi supaya semua bahan sebati
- akhir sekali barulah dimasukkan taugeh dan gaulkan rata
- angkat dan hidangkan
- taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup jika suka
source: D
0 comments:
Post a Comment