Pages

15 September 2008

Murtabak resepi II

Bahan-bahan:
12 keping kulit popia yang bersaiz 250mm x 250mm
6 biji telur - boleh ditambahkan kalau suka telur banyak
minyak

Bahan2 inti:
2 cawan mince beef atau chicken
1 labu bawang besar - dipotong dadu
500gm ubi kentang (dalam 4 biji) - dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
garam dan gula secukup rasa

Bahan2 kisar:
4 ulas bawang merah
1cm halia
2 ulas bawang putih

cara:
  1. cara untuk membuat inti: rebuskan ubi kentang terlebih dahul di dalam air mendidih sehingga hampir 3 suku masak/empuk
  2. kemudian toskan ubi kentang tadi. campurkan rempah kari dan rempah kurma dengan sedikit air panas supaya menjadi pes
  3. panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan agak garing
  4. kemudian masukkan pes rempah tadi, tumis lagi sehingga pecah minyak
  5. masukkan mince beef/chicken, goreng sehingga masak
  6. kemudian masukkan bawang besar serta ubi kentang tadi. kacau sekejap sehingga ubi kentang empuk dan intinya agak kering. angkat dan sejukkan
  7. cara untuk membuat murtabak: telur dipukul sedikit kemudian dicampurkan dengan inti, kacau sehingga sebati
  8. buka sekeping kulit popia, kemudian letakkan inti secukupnya di tengah2 kulit popia tadi dan ratakan
  9. kemudian lipatkan kulit popia bermula dari pepenjuru dibawa ke tengah sehingga menjadi bentuk 4 segi
  10. masak di dalam kuali leper yang mengandungi sedikit minyak dengan api sederhana panas sehingga keperangan
  11. ulangi sehingga habis inti digunakan
  12. hidangkan bersama2 dengan kuah kari dan bawang jeruk
  13. cara untuk membuat bawang jeruk: hiris bawang besar dan gaulkan bersama2 dengan 1 sudu besar cuka, 1 sudu besar gula, sedikit garam dan pewarna merah. gaulkan sebati

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin