12 keping kulit popia yang bersaiz 250mm x 250mm
6 biji telur - boleh ditambahkan kalau suka telur banyak
minyak
Bahan2 inti:
2 cawan mince beef atau chicken
1 labu bawang besar - dipotong dadu
500gm ubi kentang (dalam 4 biji) - dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
garam dan gula secukup rasa
Bahan2 kisar:
4 ulas bawang merah
1cm halia
2 ulas bawang putih
cara:
- cara untuk membuat inti: rebuskan ubi kentang terlebih dahul di dalam air mendidih sehingga hampir 3 suku masak/empuk
- kemudian toskan ubi kentang tadi. campurkan rempah kari dan rempah kurma dengan sedikit air panas supaya menjadi pes
- panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan agak garing
- kemudian masukkan pes rempah tadi, tumis lagi sehingga pecah minyak
- masukkan mince beef/chicken, goreng sehingga masak
- kemudian masukkan bawang besar serta ubi kentang tadi. kacau sekejap sehingga ubi kentang empuk dan intinya agak kering. angkat dan sejukkan
- cara untuk membuat murtabak: telur dipukul sedikit kemudian dicampurkan dengan inti, kacau sehingga sebati
- buka sekeping kulit popia, kemudian letakkan inti secukupnya di tengah2 kulit popia tadi dan ratakan
- kemudian lipatkan kulit popia bermula dari pepenjuru dibawa ke tengah sehingga menjadi bentuk 4 segi
- masak di dalam kuali leper yang mengandungi sedikit minyak dengan api sederhana panas sehingga keperangan
- ulangi sehingga habis inti digunakan
- hidangkan bersama2 dengan kuah kari dan bawang jeruk
- cara untuk membuat bawang jeruk: hiris bawang besar dan gaulkan bersama2 dengan 1 sudu besar cuka, 1 sudu besar gula, sedikit garam dan pewarna merah. gaulkan sebati
0 comments:
Post a Comment