120gm mentega
80gm gula pasir
1 biji kuning telur
1 camt esen vanila
60gm badam kisar - ground almond
180gm tepung gandum - diayak
almond flake
1 biji kuning telur untuk sapuan
50gm tepung gandum - extra
cara:
- pukul mentega dan gula sehingga berkrim
- masukkan telur dan esen vanila, pukul lagi
- sementara itu gaul badam kisar bersama2 dengan tepung gandum dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sambil dipukul dengan kelajuan perlahan
- jika adunan nampak lembik bolehlah ditambahkan 50gm lagi tepung gandum
- gaulkan sebati dan tidak melekat di tangan
- ambil sedikit doh dan canaikan setebal 1/2 cm. terapkan dengan menggunakan acuan dan susunkan ke atas baking tray yang telah digriskan
- lakukan sehingga habis doh
- sapukan dengan kuning telur dan taburkan almond flake
- bakar pada suhu 180C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
source: k.hanieliza
0 comments:
Post a Comment