Pages

21 September 2008

Kuih kasui resepi I

Bahan-bahan:
1 cawan gula pasir
1 ketul gula melaka
5 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji
1/2 cawan tepung beras
3 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste - optional kalau nak kaler kuih cantik
daun pandan

cara:
  1. gunakan 2 cawan air untuk memasak gula melaka dan gula pasir bersama2 dengan daun pandan yang telah disimpul. masak sehingga gula larut kemudian tapiskan. ketepikan
  2. campurkan dengan 3 cawan air lagi ke dalam air gula tadi supaya ianya cepat sejuk
  3. bila sudah sejuk barulah dimasukkan kesemua tepung tadi dan kacaukan sebati
  4. masukkan air kapur dan cokelat paste dan kacau rata
  5. kemudian tapiskan adunan dan masukkan ke dalam mangkuk dan masak dengan api sederhana panas
  6. kacau selalu dalam 5 min dan tuangkan ke dalam loyang yang telah digris terlebih dahulu
  7. kukuskan selama 45 min atau sehingga masak
  8. biarkan sejuk barulah dipotong dan digaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan dengan sedikit garam

source: dari blog D

3 comments:

PG CakeCraft said...

hi noreen, ur kuih kaswi looks so sedap.yum....must make this for buks puasa. thanx 4 the recipe.

KhinU Khine said...

Hi Noreen,

May I have your kuih kasui in english please.

thanks.

my email address: shwema1@gmail.com

Anonymous said...

nak tanya seketul gula melaka tu,besar mana saiznya?

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin