1 cawan gula pasir
1 ketul gula melaka
5 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji
1/2 cawan tepung beras
3 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste - optional kalau nak kaler kuih cantik
daun pandan
cara:
- gunakan 2 cawan air untuk memasak gula melaka dan gula pasir bersama2 dengan daun pandan yang telah disimpul. masak sehingga gula larut kemudian tapiskan. ketepikan
- campurkan dengan 3 cawan air lagi ke dalam air gula tadi supaya ianya cepat sejuk
- bila sudah sejuk barulah dimasukkan kesemua tepung tadi dan kacaukan sebati
- masukkan air kapur dan cokelat paste dan kacau rata
- kemudian tapiskan adunan dan masukkan ke dalam mangkuk dan masak dengan api sederhana panas
- kacau selalu dalam 5 min dan tuangkan ke dalam loyang yang telah digris terlebih dahulu
- kukuskan selama 45 min atau sehingga masak
- biarkan sejuk barulah dipotong dan digaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan dengan sedikit garam
source: dari blog D
3 comments:
hi noreen, ur kuih kaswi looks so sedap.yum....must make this for buks puasa. thanx 4 the recipe.
Hi Noreen,
May I have your kuih kasui in english please.
thanks.
my email address: shwema1@gmail.com
nak tanya seketul gula melaka tu,besar mana saiznya?
Post a Comment