Pages

28 September 2008

Nasi bukhari ayam

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 8 atau ikut suka
1 kg beras basmathi - cuci dan toskan
3 sudu besar rempah kurma + 1 sudu besar sos tomato - bancuhkan
2 biji buah tomato - dibelah 4
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt
1 pokok daun ketumbar - dihiris
4 sudu besar minyak sapi
garam dan gula secukup rasa

Bahan2 tumis:
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Bahan2 tumbuk/kisar:
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia

cara:
  1. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumbuk dan bahan2 tumis sehingga wangi
  2. masukkan rempah yang dibancuhkan. kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing
  3. masukkan air, susu cair/yogurt, garam dan gula. biarkan sehingga mendidih
  4. kemudian masukkan ayam dan buah tomato. biarkan mendidih
  5. akhir sekali barulah dimasukkan nasi dan daun ketumbar. biarkan mendidih dan kering seperti nasi biasa
  6. taburkan bawang goreng dan hidangkan bersama2 dengan lauk pauk seperti dalca, acar timun

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin