220gm tepung roti
30gm tepung kek
3gm garam
3gm (1 camt) instant yeast
35gm gula pasir
40gm telur putih - dalam 2 biji telur
100ml hokkaido/fresh milk
45ml whipping cream
15gm mentega cair
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan tekankan untuk setting dough. tunggu sehingga siap
- kemudian keluarkan dan letakkan ke atas pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin. bentukkan doh menjadi bulat besar dan rehatkan selama 10 min (proses nie penting supaya senang untuk canaikan doh)
- selepas itu bahagikan doh kepada dua dengan setiap satu seberat 250gm
- ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk rectangular. gulungkan seperti swiss roll
- lakukan sehingga habis dan masukkan ke dalam loaf pan yang telah digris dengan mentega
- biarkan doh naik dua kali ganda dalam 45min ke 1 jam
- panaskan oven pada suhu 170C
- sapukan permukaan roti dengan sedikit susu segar dan bakar selama 30min atau sehingga masak
- keluarkan dari oven dan sapukan permukaan roti dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
- biarkan sejuk barulah dipotong
note: roti nie memang lembut dan berbau harum
0 comments:
Post a Comment