Pages

15 September 2008

Hokkaido milk loaf

Bahan-bahan (1 loaf about 500gm):
220gm tepung roti
30gm tepung kek
3gm garam
3gm (1 camt) instant yeast
35gm gula pasir
40gm telur putih - dalam 2 biji telur
100ml hokkaido/fresh milk
45ml whipping cream
15gm mentega cair

cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan tekankan untuk setting dough. tunggu sehingga siap
  2. kemudian keluarkan dan letakkan ke atas pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  3. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin. bentukkan doh menjadi bulat besar dan rehatkan selama 10 min (proses nie penting supaya senang untuk canaikan doh)
  4. selepas itu bahagikan doh kepada dua dengan setiap satu seberat 250gm
  5. ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk rectangular. gulungkan seperti swiss roll
  6. lakukan sehingga habis dan masukkan ke dalam loaf pan yang telah digris dengan mentega
  7. biarkan doh naik dua kali ganda dalam 45min ke 1 jam
  8. panaskan oven pada suhu 170C
  9. sapukan permukaan roti dengan sedikit susu segar dan bakar selama 30min atau sehingga masak
  10. keluarkan dari oven dan sapukan permukaan roti dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
  11. biarkan sejuk barulah dipotong

note: roti nie memang lembut dan berbau harum

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin