Bahan2 A:
100gm tepung gandum
140ml air
1/2 camt instant yeast
campurkan kesemua bahan dan biarkan selama 1 jam
Bahan2 B:
100gm tepung gandum
100gm tepung roti
1 biji telur
250ml air
40gm gula pasir
1/4 camt baking powder
1/4 camt alkaline/lye water
secubit garam
Bahan2 sampingan:
kacang tanah - ditumbuk kasar
gula pasir
butter
creamy corn
cara:
- masukkan kesemua bahan2 B ke dalam mixing bowl dan masukkan pula bahan2 A. kacaukan sehingga sebati
- biarkan seketika selama 45 min atau adunan naik dua kali ganda
- panaskan non-stick pan (size bergantung pada masing2) dan tuangkan 2-3 camb adunan (bergantung pada tebal atau nipis) and spread out into a circle
- taburkan gula pasir, kacang tanah, sedikit mentega dan creamy corn
- biarkan sehingga gula cair, adunan dah menjadi keperangan. kemudian lipatkan dua
- angkat dan hidangkan panas2
source: aunty yochana
0 comments:
Post a Comment