Pages

17 September 2008

Mee hailam resepi II

Bahan-bahan (5 orang):
350gm mee kuning
300gm udang sederhana besar
75gm daging lembu tanpa lemak - dipotong kecil2 dan direbus dengan 200ml air sehingga empuk
2 biji buah tomato - dibelah 4 atau 6 ikut suka
300gm sayur sawi - dipotong
400gm sayur kobis - dipotong (optional kalau suka)
2 biji bawang merah - dicincang/tumbuk halus
4 ulas bawang putih - dicincang/tumbuk halus
1/2 biji bawang besar - dipotong bulat
1 sudu makan tepung jagung
5 biji cili padi - dihiris
2-3 sudu besar kicap
1 sudu besar minyak
garam secukup rasa

cara:
  • tumiskan bawang merah dan putih di atas api yang perlahan sehingga harum
  • masukkan daging serta air rebusannya bersama dengan udang
  • kemudian masukkan semua jenis sayur apabila kuah mendidih
  • masukkan mee kuning, cili padi, buah tomato, garam dan bawang besar
  • kacau dan biarkan mendidih semula
  • masukkan bancuhan tepung jagung
  • tambahkan kicap. kacau rata
  • hidangkan bersama2 dengan cili potong

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin