Pages

27 September 2008

Biskut kelapa delima

Bahan-bahan (50 keping bergantung pada saiz acuan):
225gm tepung jagung
150gm
1/2 camt baking powder
125gm gula aising
75gm kelapa kering (dessicate coconut)/coconut powder - kalau guna kelapa kering dikisarkan dulu
25gm serbuk badam (ground almond)
1 biji telur - dalam 60gm
1/2 camt esen vanila
155gm mentega

Bahan2 hiasan:
buah ceri - dipotong kecil
sedikit kelapa kering (dessicated coconut) - untuk taburan
1 biji kuning telur - untuk sapuan

cara:
  • ayakkan dulu tepung jagung, tepung gandum dan baking powder
  • ketepikan
  • masukkan kepala kering dan serbuk badam ke dalam adunan tepung tadi. gaulkan sebati
  • ketepikan
  • satukan telur, gula aising dan esen vanila ke dalam mixing bowl
  • pukul sehingga berkrim
  • kemudian masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis sambil dipukul lagi
  • jangan risau jika adunan ini seakan2 serbuk roti
  • setelah itu masukkan pula mentega sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi dengan kelajuan yang perlahan
  • keluarkan doh tadi dan bentukkan menjadi bentuk bulat
  • tutupkan dengan tuala lembab
  • bahagikan doh kepada 3 bahagian
  • ambilkan satu doh dan canaikan dengan meletakkan dua helai plastik setebal 1/2cm
  • tujuannya meletakkan plastik supaya senang untuk mencanai
  • terapkan doh tadi dengan acuan dan susunkan ke atas baking tray yang telah digris terlebih dahulu
  • lakukan sehingga habis doh tadi
  • sapukan dengan kuning telur dan tekankan buah ceri yang telah dipotong tadi
  • akhir sekali taburkan dengan kelapa kering
  • bakar pada suhu 180C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
  • suhu bergantung pada oven masing2

source: mat gebu

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin