225gm tepung jagung
150gm
1/2 camt baking powder
125gm gula aising
75gm kelapa kering (dessicate coconut)/coconut powder - kalau guna kelapa kering dikisarkan dulu
25gm serbuk badam (ground almond)
1 biji telur - dalam 60gm
1/2 camt esen vanila
155gm mentega
Bahan2 hiasan:
buah ceri - dipotong kecil
sedikit kelapa kering (dessicated coconut) - untuk taburan
1 biji kuning telur - untuk sapuan
cara:
- ayakkan dulu tepung jagung, tepung gandum dan baking powder
- ketepikan
- masukkan kepala kering dan serbuk badam ke dalam adunan tepung tadi. gaulkan sebati
- ketepikan
- satukan telur, gula aising dan esen vanila ke dalam mixing bowl
- pukul sehingga berkrim
- kemudian masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis sambil dipukul lagi
- jangan risau jika adunan ini seakan2 serbuk roti
- setelah itu masukkan pula mentega sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi dengan kelajuan yang perlahan
- keluarkan doh tadi dan bentukkan menjadi bentuk bulat
- tutupkan dengan tuala lembab
- bahagikan doh kepada 3 bahagian
- ambilkan satu doh dan canaikan dengan meletakkan dua helai plastik setebal 1/2cm
- tujuannya meletakkan plastik supaya senang untuk mencanai
- terapkan doh tadi dengan acuan dan susunkan ke atas baking tray yang telah digris terlebih dahulu
- lakukan sehingga habis doh tadi
- sapukan dengan kuning telur dan tekankan buah ceri yang telah dipotong tadi
- akhir sekali taburkan dengan kelapa kering
- bakar pada suhu 180C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
- suhu bergantung pada oven masing2
source: mat gebu
0 comments:
Post a Comment