Pages

20 October 2008

Asam laksa

Bahan-bahan:
1/2kg ikan kembung - direbus dan diambil isinya lalu dikisar
1 bungkus laksa - direndam sehingga lembut dan direbus sehingga lembut betul

Bahan2 kuah:
8 keping asam keping - boleh lebihkan kalau suka masam2
1 kuntum bunga kantan - dibelah 4
3 tangkat daun kesum
10 biji limau kasturi - dibelah 2 dan dibuang biji
air rebusan ikan
garam secukup rasa
1 batang serai - diketuk dan kirai2kan
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu besar minyak - untuk menumis

Bahan2 kisar:
5cm belacan
15 tangkai cili kering - direndam dengan air panas supaya lembut
1 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

Bahan2 sampingan:
1 batang timun
2 biji bawang besar
nenas
2 biji cili merah
daun selum

cara:
  • panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga wangi
  • masukkan isi ikan, air rebusan ikan, asam keping, air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan. kacau sehingga sebati
  • masak sehingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa
  • renihkan kuah sehingga pekat
  • hidangkan bersama2 dengan laksa dan bahan2 sampingan

note: kuah laksa nie akan terasa sedap jika dimasak malam kemudiannya supaya kuahnya lebih sebati

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin