1/2kg ikan kembung - direbus dan diambil isinya lalu dikisar
1 bungkus laksa - direndam sehingga lembut dan direbus sehingga lembut betul
Bahan2 kuah:
8 keping asam keping - boleh lebihkan kalau suka masam2
1 kuntum bunga kantan - dibelah 4
3 tangkat daun kesum
10 biji limau kasturi - dibelah 2 dan dibuang biji
air rebusan ikan
garam secukup rasa
1 batang serai - diketuk dan kirai2kan
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu besar minyak - untuk menumis
Bahan2 kisar:
5cm belacan
15 tangkai cili kering - direndam dengan air panas supaya lembut
1 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Bahan2 sampingan:
1 batang timun
2 biji bawang besar
nenas
2 biji cili merah
daun selum
cara:
- panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga wangi
- masukkan isi ikan, air rebusan ikan, asam keping, air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan. kacau sehingga sebati
- masak sehingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa
- renihkan kuah sehingga pekat
- hidangkan bersama2 dengan laksa dan bahan2 sampingan
note: kuah laksa nie akan terasa sedap jika dimasak malam kemudiannya supaya kuahnya lebih sebati
source: k.hanieliza
0 comments:
Post a Comment