1 ekor ayam - dipotong kecil
kacang peas
1/2 labu bawang besar - dipotong bulat
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
10 tangkai cili kering
5 biji cili hidup
3cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 batang serai
4 biji buah tomato
2 sudu besar sos tomato
cara:
- ayam dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit
- goreng separuh masak dan ketepikan
- dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bahan2 kisar sehingga garing
- setelah itu masukkan ayam goreng tadi, kacang peas, bawang pesar, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- gaulkan semua bahan sehingga sebati
- angkat dan hidangkan
note: ayam masak merah nie lebih sedap jika dimasak malam sebelumnya kerana rempahnya akan jadi lebih sebati
source: k.hanieliza
1 comments:
assalamualaikum..
Kak noreen..wahh sedapnya ayam masak merah tu..hantarlah kat sini sikit he he he
Post a Comment