Pages

28 October 2008

Ayam bakar madu resepi I

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam

Bahan2 perapan:
2 biji bawang putih - ditumbuk lumat
1 sudu teh serbuk ketumbar
3 sudu makan madu
2 sudu makan kicap masin
perahan sebiji lemon atau limau kasturi

cara:
  1. lumurkan ayam dengan bahan2 perapan selama sejam atau lebih
  2. kemudian susunkan ayam tadi di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 200C selama 35-40min atau sehingga garing
  3. jika ayam terlalu kering siramkan dengan lebihan bahan perapan dan sentiasa terbalik2kan ayam supaya kedua2 bahagian akan garing sekata
  4. setelah masak keluarkan dari oven dan makan dengan nasi goreng, nasi putih atau boleh jugak diratah begitu saja

source: k.rinnchan (diubahsuai sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin