10 biji kuning telur
3 biji putih telur
7 oz (200gm) gula halus
9 0z (255gm) mentega
2 1/2 oz (80gm) tepung hongkong - kalau tak ada tepung gandum pun boleh
1/4 tin/cawan susu pekat (condensed milk)
1 0z badam kisar (ground almond)
3 camt rempah kuih
1/2 camt baking powder
1/2 camt esen vanila
cara:
- pukul mentega, susu pekat dan esen vanila sehingga kembang
- ketepikan
- kemudian pukul putih telur bersama2 dengan baking powder sehingga kembang
- masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gula habis dan adunan menjadi gebu
- setelah itu masukkan kuning telur satu persatu sehingga habis sambil dipukul terus sehingga sebati
- masukkan adunan mentega tadi ke dalam adunan putih telur
- kacau rata sambil dimasukkan tepung sedikit demi sedikit
- akhir sekali masukkan badam kisar bersama dengan rempah kuih
- kacau sehingga adunan rata dan sebati
- tuangkan 4-5 camb adunan ke dalam tin kek yang telah digris dan dilapikkan dengan parchment paper
- bakar pada suhu 180C dengan api atas bawah selama 7 -10 min
- untuk lapisan seterusnya tukarkan kepada suhu grill dan bakar selama 4-5 min atau sehingga kemerah-merahan
- lapisan akhir pula mestilah dibakar dengan api atas bawah pada suhu 180C selama 10-12 min atau sehingga keperangan
- kemudian setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk di dalam acuan
note: kek lapis nie memerlukan perhatian sepenuhnya dengan tahap kesabaran yang tinggi. kalau rajin bolehlah dibuat berbelas2 lapis
source: brother rozzan
0 comments:
Post a Comment