10 biji kuning telur
3 biji putih telur
7 oz (200gm) gula halus
9 0z (255gm) mentega
2 1/2 oz (80gm) tepung hongkong - kalau tak ada tepung gandum pun boleh
1/4 tin/cawan susu pekat (condensed milk)
1 0z badam kisar (ground almond)
3 camt rempah kuih
1/2 camt baking powder
1/2 camt esen vanila
cara:
- pukul mentega, susu pekat dan esen vanila sehingga kembang
- ketepikan
- kemudian pukul putih telur bersama2 dengan baking powder sehingga kembang
- masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gula habis dan adunan menjadi gebu
- setelah itu masukkan kuning telur satu persatu sehingga habis sambil dipukul terus sehingga sebati
- masukkan adunan mentega tadi ke dalam adunan putih telur
- kacau rata sambil dimasukkan tepung sedikit demi sedikit
- akhir sekali masukkan badam kisar bersama dengan rempah kuih
- kacau sehingga adunan rata dan sebati
- tuangkan 4-5 camb adunan ke dalam tin kek yang telah digris dan dilapikkan dengan parchment paper
- bakar pada suhu 180C dengan api atas bawah selama 7 -10 min
- untuk lapisan seterusnya tukarkan kepada suhu grill dan bakar selama 4-5 min atau sehingga kemerah-merahan
- lapisan akhir pula mestilah dibakar dengan api atas bawah pada suhu 180C selama 10-12 min atau sehingga keperangan
- kemudian setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk di dalam acuan
note: kek lapis nie memerlukan perhatian sepenuhnya dengan tahap kesabaran yang tinggi. kalau rajin bolehlah dibuat berbelas2 lapis
source: brother rozzan


1 comments:
chhenchhu539lk
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
Post a Comment