Pages

5 October 2008

Kek lapis rempah

Bahan-bahan:
10 biji kuning telur
3 biji putih telur
7 oz (200gm) gula halus
9 0z (255gm) mentega
2 1/2 oz (80gm) tepung hongkong - kalau tak ada tepung gandum pun boleh
1/4 tin/cawan susu pekat (condensed milk)
1 0z badam kisar (ground almond)
3 camt rempah kuih
1/2 camt baking powder
1/2 camt esen vanila

cara:
  • pukul mentega, susu pekat dan esen vanila sehingga kembang
  • ketepikan
  • kemudian pukul putih telur bersama2 dengan baking powder sehingga kembang
  • masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gula habis dan adunan menjadi gebu
  • setelah itu masukkan kuning telur satu persatu sehingga habis sambil dipukul terus sehingga sebati
  • masukkan adunan mentega tadi ke dalam adunan putih telur
  • kacau rata sambil dimasukkan tepung sedikit demi sedikit
  • akhir sekali masukkan badam kisar bersama dengan rempah kuih
  • kacau sehingga adunan rata dan sebati
  • tuangkan 4-5 camb adunan ke dalam tin kek yang telah digris dan dilapikkan dengan parchment paper
  • bakar pada suhu 180C dengan api atas bawah selama 7 -10 min
  • untuk lapisan seterusnya tukarkan kepada suhu grill dan bakar selama 4-5 min atau sehingga kemerah-merahan
  • lapisan akhir pula mestilah dibakar dengan api atas bawah pada suhu 180C selama 10-12 min atau sehingga keperangan
  • kemudian setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk di dalam acuan

note: kek lapis nie memerlukan perhatian sepenuhnya dengan tahap kesabaran yang tinggi. kalau rajin bolehlah dibuat berbelas2 lapis

source: brother rozzan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin