3 keping ikan tenggiri
1 labu bawang besar - dihiris bulat
1 biji buah tomato - dipotong 8
sedikit serbuk kunyit
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
3 batang cili merah
7 biji cili padi merah
7 biji cili padi hijau
1 inci belacan
cara:
- panaskan minyak di dalam kuali
- lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan serbuk kunyit dan garam
- goreng dan ketepikan
- kemudian dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bahan2 kisar dengan menggunakan api yang sederhana kecil sehingga bangkit baunya
- pastikan rempah sentiasa dikacau
- bila rempah sudah mula kering dan garing, masukkan garam, gula dan serbuk perasa
- kacau rata
- masukkan pula bawang besar dan gaulkan sebentar
- setelah itu masukkan ikan goreng tadi an gaulkan sehingga ikan sebati dengan rempahnya
- akhir sekali masukkan buah tomato
- gaul rata dan biarkan buah tomato layu sedikit
- angkat dan hidangkan bersama2 dengan nasi putih dan ulam2an
source: D
1 comments:
kak noreen,bulan2 posa ni,saya tengok sambal ikan ni meleleh lak air dalam mulut..kuang kuang..hish his... sedap sungguh.hari ni jugak saya masak ni!>...akak selalu jadi inspirasi saye..
Post a Comment