1kg ayam - dipotong kecil, gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, gorengkan separuh masak
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk sajira atau serbuk kari ayam
2 batang serai - dititik
2 pelepah daun kari
1 labu bawang besar - dihiris
1 helai daun pandan - disimpul
sedikit daun pudina
3/4 cawan kicap manis
1/4 cawan tomato puree
1 sudu besar minyak sapi - optional
minyak untuk menumis
1 cawan bawang goreng - ditumbuk halus
sedikit air asam jawa
bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/bunga cengkih
Bahan2 kisar:
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
3 labu bawang besar
10 tangkai cili kering
1cm halia
cara:
- panaskan minyak dan minyak sapi
- tumiskan bahan2 kisar, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, daun pandan, serai, serbuk jintan putih dan rempah kari
- kacau sebati dan biarkan sehingga naik bau
- kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. kacaukan rata
- bila dah sebati dan rempah dah naik minyak, barulah dimasukkan bawang besar, kicap, daun kari. biarkan ayam empuk sekejap
- setelah itu masukkan tomato puree, daun pudina dan air asam jawa. gaulkan
- masukkan garam dan sedikit gula
- akhir sekali bila kuah dah mula garing, masukkan bawang goreng yang telah ditumbuk halus untuk memekatkan lagi kuah
source: maklang azie
0 comments:
Post a Comment