Pages

1 October 2008

Ayam masak mamak

Bahan-bahan:
1kg ayam - dipotong kecil, gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, gorengkan separuh masak
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk sajira atau serbuk kari ayam
2 batang serai - dititik
2 pelepah daun kari
1 labu bawang besar - dihiris
1 helai daun pandan - disimpul
sedikit daun pudina
3/4 cawan kicap manis
1/4 cawan tomato puree
1 sudu besar minyak sapi - optional
minyak untuk menumis
1 cawan bawang goreng - ditumbuk halus
sedikit air asam jawa
bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/bunga cengkih

Bahan2 kisar:
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
3 labu bawang besar
10 tangkai cili kering
1cm halia

cara:
  1. panaskan minyak dan minyak sapi
  2. tumiskan bahan2 kisar, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, daun pandan, serai, serbuk jintan putih dan rempah kari
  3. kacau sebati dan biarkan sehingga naik bau
  4. kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. kacaukan rata
  5. bila dah sebati dan rempah dah naik minyak, barulah dimasukkan bawang besar, kicap, daun kari. biarkan ayam empuk sekejap
  6. setelah itu masukkan tomato puree, daun pudina dan air asam jawa. gaulkan
  7. masukkan garam dan sedikit gula
  8. akhir sekali bila kuah dah mula garing, masukkan bawang goreng yang telah ditumbuk halus untuk memekatkan lagi kuah

source: maklang azie

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin