Bahan2 pastri:
250gm mentega sejuk
500gm tepung gandum
secubit garam
air sejuk secukupnya
Bahan2 filling:
1 tin sardin dalam sos tomato
1/2 - 1 labu bawang besar - dicincang/dipotong dadu
1 biji cili hidup - dihiris
jus limau nipis/lemon secukup rasa
garam secukup rasa
kuning telur - untuk sapuan atas doh
cara:
- satukan mentega dan tepung di dalam mixing bowl
- gaulkan kedua2 bahan sehingga menjadi seperti breadcrumbs
- masukkan garam dan air sejuk
- uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan
- balutkan doh dengan plastik dan masukkan ke dalam fridge. biarkan doh sejuk sementara membuat filling
- masukkan semua bahan2 filling ke dalam mangkuk dan hancurkan ikan
- gaulkan kesemua bahan sehingga sebati
- keluarkan doh tadi dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- gelekkan doh dengan rolling pin sehingga nipis
- trimkan bahagian tepi doh supaya menjadi bentuk triangle atau empat segi
- letakkan filling tadi dan gulungkan doh seperti swiss roll
- hiris2kan bahagian atas doh tetapi jangan sampai terputus dan sapukan dengan kuning telur
- susun di atas baking tray yang telah digris dan bakar pada suhu 175C selama 40 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan potong2kan doh tadi dan hidangkan panas2
- kalau suka selepas disapukan dengan kuning telur potongkan dan susunkan di atas baking tray. bakar
note: boleh jugak digantikan dengan tuna, inti karipap atau sebagainya dan sesuai sebagai sajian minum pagi dan petang
source: k.teh
0 comments:
Post a Comment