Pages

30 October 2008

Kuih cara berlauk

Bahan-bahan:
Bahan2 inti:
1 cawan mince beef/chicken
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1 ulas bawang putih - dicincang halus
1 sudu besar rempah kari - kacau dengan sedikit air supaya menjadi paste
sedikit air
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

daun bawang - dimayang kecil
cili merah - dihiris halus
acuan kuih cara
minyak untuk menggris

cara:
  1. panaskan kuali
  2. tumiskan bawang dan rempah sehingga wangi dan garing
  3. masukkan mince beef/chicken dan garam secukup rasa
  4. kacaukan sebati
  5. masukkan sedikit air
  6. kacau dan biarkan mendidih dan kering
  7. angkat dan biarkan sejuk
Bahan2 butter:
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
2 cawan air sejuk
1 biji telur
garam secukup rasa
sedikit pewarna kuning

cara:

  1. blendkan kesemua bahan ke dalam food processor/blender dan tapiskan
  2. masukkan 3/4 adunan ke dalam setiap acuan kuih cara yang telah digriskan dengan sedikit minyak supaya tidak melekat
  3. kemudian masukkan 1 sudu kecil inti tadi dan taburkan hirisan cili merah dan daun bawang
  4. tutupkan acuan dan biarkan sehingga masak
  5. angkat dan hidangkan panas2

source: noormasri

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin