1kg tulang lembu
3 biji bawang merah - dimayang halus
1 ulas bawang putih - dimayang halus
2inci halia - diketuk
1 paket sup bunjut
1-1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk (sukatan bergantung pada masing2)
3 biji ubi kentang - dibelah 4
1 kiub pati ayam
1 batang celery - dipotong kecil (optional kalau suka)
air secukupnya untuk merebus
garam dan gula secukup rasa
bawang goreng dan daun sup
Bahan2 penumis:
5 kuntuk bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
cara:
- masukkan tulang ke dalam periuk bersama2 dengan air secukupnya
- masaklah sehingga tulang menjadi 1/2 empuk dengan api sederhana panas. masukkan sedikit garam supaya isi daging akan menjadi lebih sedap
- setelah itu masukkan sup bunjut, halia dan ubi kentang ke dalam sup tadi. bolehlah ditambahkan air jika kurang
- masukkan juga lada hitam yang telah ditumbuk halus dan kiub pati ayam. kacaukan semua bahan supaya sebati
- di dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak di dalam kuali. tumiskan bahan2 penumis hingga wangi dan masukkan juga bawang merah dan bawang putih
- goreng sehingga bawang menjadi garing dan tuangkan kesemua bahan2 ini termasuk sekali dengan minyak ke dalam sup
- kemudian masukkan celery, garam dan gula secukup rasa. masaklah sehingga daging dan ubi kentang menjadi empuk
- sebelum dihidangkan taburkan dengan sedikit bawang goreng dan daup sup
source: myr
0 comments:
Post a Comment