Pages

3 October 2008

Sup tulang resepi I

Bahan-bahan (4-5 orang):
1kg tulang lembu
3 biji bawang merah - dimayang halus
1 ulas bawang putih - dimayang halus
2inci halia - diketuk
1 paket sup bunjut
1-1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk (sukatan bergantung pada masing2)
3 biji ubi kentang - dibelah 4
1 kiub pati ayam
1 batang celery - dipotong kecil (optional kalau suka)
air secukupnya untuk merebus
garam dan gula secukup rasa
bawang goreng dan daun sup

Bahan2 penumis:
5 kuntuk bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang

cara:
  1. masukkan tulang ke dalam periuk bersama2 dengan air secukupnya
  2. masaklah sehingga tulang menjadi 1/2 empuk dengan api sederhana panas. masukkan sedikit garam supaya isi daging akan menjadi lebih sedap
  3. setelah itu masukkan sup bunjut, halia dan ubi kentang ke dalam sup tadi. bolehlah ditambahkan air jika kurang
  4. masukkan juga lada hitam yang telah ditumbuk halus dan kiub pati ayam. kacaukan semua bahan supaya sebati
  5. di dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak di dalam kuali. tumiskan bahan2 penumis hingga wangi dan masukkan juga bawang merah dan bawang putih
  6. goreng sehingga bawang menjadi garing dan tuangkan kesemua bahan2 ini termasuk sekali dengan minyak ke dalam sup
  7. kemudian masukkan celery, garam dan gula secukup rasa. masaklah sehingga daging dan ubi kentang menjadi empuk
  8. sebelum dihidangkan taburkan dengan sedikit bawang goreng dan daup sup

source: myr

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin