1 ekor ayam - dipotong kecil
4 sudu besar rempah gulai ayam - dicampur dengan sedikit air panas supaya menjadi pes
1 sudu besar kerisik
4 cawan santan
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
2cm halia
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1.5cm lengkuas
2 sudu besar cili kering kisar
Bahan2 tumis:
1 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
4cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
cara:
- ayam dicuci bersih dan ditoskan
- panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi
- kemudian masukkan bahan2 kisar dan rempah gulai. tumis sehingga naik minyak
- setelah itu masukkan pula ayam, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
- biarkan ayam reneh separuh masak, kemudian barulah dimasukkan santan dan kerisik. gaulkan rata
- didihkan perlahan2 sehingga ayam empuk dan kuah pecah minyak
- bolehlah dihidangkan bersama2 dengan nasi putih serta ulam2an
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment