Pages

1 November 2008

Pau ayam

Bahan-bahan:
Bahan2 inti:
300gm isi ayam - dipotong dadu
2-3 biji ubi kentang - dipotong dadu
2 sudu besar rempah kari ayam - dibancuh dengan sedikit air supaya menjadi paste
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
sedikit daun sup - diracik halus

Bahan2 tumis:
1 ulas bawang putih - dihiris
3 ulas bawang merah - dihiris

cara:

1. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi
2. masukkan rempah kari, isi ayam dan kacau rata
3. kemudian masukkan ubi kentang, air, garam dan gula secukup rasa sambil dikacau rata
4. masak sehingga ubi kentang lembut, kuah mendidih dan pekat
5. angkat dan biarkan ianya sejuk sementara membuat doh

Bahan2 doh:
1kg tepung pau
8gm instant yeast
18gm baking powder
100gm gula pasir
30gm shortening
10gm bread improver
2 sudu teh ovalette
500gm air

daun pisang atau kertas - untuk dilapikkan doh pau

cara:

  • masukkan semua bahan2 kering ke dalam mangkuk adunan dan gaulkan rata
  • kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli
  • masukkan pula yis, gula dan shortening
  • uli sehingga doh lembut dan tidak melekat di jari
  • bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan letak di dalam mangkuk adunan
  • tutup dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 30-40 min
  • cara untuk tau doh dah naik ke belum taburkan dengan sedikit tepung dan tekan dengan jari. jika ada tinggal kesan bermakna doh sudah naik
  • keluarkan doh dari mangkuk adunan dan tumbuk2kan supaya mengeluarkan angin
  • potong dan timbangkan doh seberat 50gm dan bentukkan bulat
  • biarkan doh rehat sebentar selama 10 min dan bolehlah dimasukkan inti
  • lakukan sehingga kesemua doh habis dan kukus selama 10-12 min
  • jika ada bread machine masukkan semua bahan dan tekankan untuk setting doh. tunggu sehingga siap dan setelah itu ikuti proses di atas
  • cara membuat pau nie sama seperti membuat roti kecuali pau dikukus

source: chef li

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin