Pages

10 November 2008

Sup petola

Bahan-bahan:
1 batang sayur petola - dibuang kulit dan dipotong bulat2
1 paket fish ball - dibelah 2
sedikit ikan bilis - direndam
sedikit suhun - direndam
2 biji bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
sedikit lada sulah
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya

cara:
  1. panaskan periuk dan tumiskan bahan2 mayang sehingga naik bau
  2. kemudian masukkan ikan bilis, serbuk lada sulah dan kacau sehingga sebati
  3. masukkan pula fishball dan kacau rata
  4. setelah itu masukkan sayur petola dan kacau seketika sehingga ianya agak layu
  5. tuangkan air secukupnya dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
  6. akhir sekali barulah dimasukkan suhun dan kacaukan sehingga sebati
  7. hidangkan bersama2 dengan nasi putih dan lawankan dengan sambal

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin