Pages

17 November 2008

Tempura chicken fried rice

Bahan-bahan (4 orang):
Bahan2 untuk nasi goreng:
1 mangkuk nasi putih
1 cawan sayur campur
200gm udang kecil - dibuang kulit
2 sudu makan sos ikan (sos nampla)
1 sudu makan kicap pekat
garam & serbuk perisa secukup rasa

2-3 biji telur

Bahan2 dikisar/ditumbuk:
12 biji cili padi - kalau nak pedas boleh lebihkan
1 sudu makan udang kering - direndam terlebih dahulu
1 batang serai - dihiris halus
5 ulas bawang putih

Bahan2 untuk ayam tempura:
300gm isi ayam - dipotong memanjang atau ikut suka
1 paket tepung tempura - yang siap dijual
air sejuk secukupnya - air di dalam fridge
sedikit serbuk lada sulah

cara:
  1. panaskan minyak dan gorengkan telur. pecah2kan dan ketepikan
  2. Untuk membuat nasi goreng: kemudian masukkan sedikit lagi minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan garing
  3. masukkan udang, kacau sebentar
  4. kemudian masukkan pula nasi, sayur campur, sos ikan, kicap, garam dan serbuk perisa secukupnya
  5. kacau sehingga rata dan sebati (garam jangan terlalu banyak sebab sos ikan sudah masin)
  6. akhir sekali masukkan telur goreng tadi dan gaulkan sehingga sebati
  7. angkat dan masukkan ke dalam pinggan
  8. untuk ayam tempura: bancuh tepung dengan air sejuk (peraturan ada ditulis di kotak/packaging)
  9. masukkan sedikit serbuk lada sulah dan kacaukan sehingga sebati
  10. panaskan minyak biar banyak dan celupkan ayam ke dalam adunan
  11. goreng sehingga masak dan garing secara deep fry
  12. angkat dan hidangkan bersama2 dengan nasi goreng tadi

note: nasi goreng nie memang sedap lain dari yang lain

source: chef tania (telah diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin