120gm tepung gandum - diayak
1 biji telur
200ml jus pandan
50ml santan pekat
2 camb gula pasir
minyak masak - untuk sapuan pada acuan
gula pasir secukupnya - untuk inti
cara:
- masukkan tepung dan gula ke dalam mangkuk adunan, gaul rata
- kemudian masukkan telur, santan dan gaulkan sebati
- setelah itu tuangkan jus pandan dan gaulkan lagi adunan sehingga sebati
- adunan mestilah sedikit cair
- tapiskan adunan tadi ke dalam mangkuk adunan yang lain supaya adunan tidak berbentil2
- panaskan acuan yang telah disapukan dengan sedikit minyak terlebih dahulu
- tuangkan adunan ke dalam acuan dan taburkan 1/4 camt gula pasir di tengah2 sebagai inti (Step 1)
- tutupkan dengan tudung periuk dan masak dengan menggunakan api yang kecil (Step 2)
- enak dihidangkan untuk minum petang
0 comments:
Post a Comment