1/2kg ayam - dipotong kecil, dicuci bersih dan dilumurkan dengan sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak
Bahan2 kisar:
6 batang cili hijau
2 batang cili merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1cm halia
1cm lengkuas
1 batang serai
Perahan 3 biji air limau nipis - kisar sebiji kulit limau
cara:
- panaskan kuali dan gorengkan ayam sambil dibalik2kan sehingga ayam setengah masak
- kemudian masukkan bahan2 kisar tadi dan gaulkan sebati dengan ayam
- setelah itu masukkan garam dan gula secukup rasa
- gaul rata
- biarkan sehingga ayam masak dan sebati dengan kuah
- angkat dan hidangkan dengan nasi putih
note: jika inginkan lauk berkuah lebihkan air sewaktu blend bahan2 kisar dan jika mau kuah kering bolehlah dimasak di atas api yg kecil sehingga kuah agak kering
source: rossya (cara diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment